Bahan-bahan ( size loyang 18cm )
- 1 cawan tepung gandum
- 1/4 cwn serbuk koko van houten
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 kotak susu coklat (250ml)
- 2 biji telur (size M)
- 1 cawan gula halus
- 1/2 cawan butter
- 3 sudu besar susu pekat
- 1/4 cawan minyak masak dan esen vanila
- TOPPING
- 3-5 sudu besar susu pekat
- 1/4 cawan serbuk koko van houten
- 2 sudu besar butter
- 2 sudu besar susu segar
Cara-cara
- Pukul telur,gula dan butter sampai kembang. Kemudian titiskan esen vanilla dan pukul lagi.
- Ayak tepung, serbuk koko dan baking powder.
- Masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur. Kaup balikkan.
- Masukkan susu kotak,susu pekat,minyak dan gaul sebati.
- Masukkan dlm loyang yg telah dilengser minyak/marjerin. Tutup dengan aluminium foil..Then kukus 45min...Dah masak sejukkan.
- Untuk topping...campurkan semua bahan dan masak secara double boiler. kenudian boleh curahkan kat atas kek yang dah sejuk tadi.. Hiaslah apa yang disuka...Pastu simpan dlm peti sejuk beberapa jam sebelum dipotong.
Kek coklat lembab ( kek cawan)
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 cawan serbuk koko
4 sudu besar susu tepung
2 1/2 cawan air sejuk (dari peti ais)
2 cawan gula perang
2 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
2 sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara Penyediaan
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.
2 cawan gula
2 cawan tepung gandum
1 cawan minyak jagung
¾ cawan serbuk koko
1 cawan air panas
1 cawan yogurt
1 camt serbuk penaik
1 camt soda bikabonat
2 biji telur ( 3 biji telur saiz kecil)
1 camt essen vanilla
1 camt garam
Cara-caranya
1. Ayak tepung, serbuk penaik, soda bikabonat dan serbuk koko.
2. Kacau gula, air panas, yogurt, essen vanilla, garam dan telur hingga larut.
3. Perlahan lahan masukkan tepung dan minyak bergilir-gilir.
4. Masukkan dalam acuan kek panas yg telah di sapu mentega dan di alas dengan kertas minyak.
5. Bakar selama 45-50 minit pada suhu 180 darjah C.
6. Boleh di kukus jika suka.
Topping
1 keping cooking coklat (250 g )
1 sudu makan butter.
2-3 sudu besar susu cair/whipping cream/double cream
Caranya
Masak kesemua bahan gunakan kaedah double boiler hingga cair. Tuangkan atas kek semasa kek sejuk.